Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

 

Beste folklorist,

‘Prijs de dag niet voor het avond is’, zo luidt het aloude gezegde. Toch durf ik het, met de laatste West-Friese donderdag nog te gaan, wel aan om van een prima seizoen te spreken. We hebben het alle dagen drooggehouden, er was heel veel publiek en incidenten hebben zich gelukkig niet voorgedaan. De grote publieke opkomst had ongetwijfeld te maken met het feit dat het vaak geen strandweer was en de toeristen dus voor andere activiteiten gingen. En wat is er dan mooier dan een bezoek aan onze unieke West-Friese markt.

Zo denk ik met veel plezier terug aan de ‘dag van de muziek’. Een spetterend optreden van Vlacor die met Tex-Mex en rocknummers het publiek aan het dansen kreeg, gevolgd door een prachtig optreden van Skotwal met Americana nummers in het onvervalst West-Fries. Sprekend over Skotwal kan ik melden dat we achter de schermen druk bezig zijn om, na het succes vorig jaar van Oôs Joôs, een actie op touw te zetten om ook Skotwal in de Top 2000 te krijgen. Dus hierbij alvast de oproep om te zijner tijd een stem uit te brengen op het nummer ‘Te Werk’ van de jongens uit ‘Langedoik’.

De ‘gastdag’ kon, in tegenstelling tot vorig jaar, nu wel in de open lucht worden gehouden. Helaas viel het aantal deelnemers dit jaar tegen. Mogelijk speelde de herinnering aan de vorige editie daarbij een rol. Verder vielen nog enkele minpuntjes te noteren. Zo ontbraken de tafellakens en was in sommige gevallen de receptuur van de originele boerenmaaltijd niet in orde. Punten voor verbetering dus. Ik ga er dan ook vanuit dat ik volgend jaar tijdens de ‘gastdag’ weer een hoop ‘mee-eters’ mag begroeten. Vergeet niet dat het voor de toeristen (en daar doen we het ook voor) iets heel bijzonders is en dat vraagt om een grote groep deelnemers. Voor het geld hoef je het niet te laten!

Het ringsteken was als vanouds weer een topdag. Met maar liefst 21 aanspanningen werd het een prachtig schouwspel. Alleen de wind had wel ietsje minder gekund. Uw voorzitter verloor door de wind wederom zijn hoed en deze werd ternauwernood gered door een jurylid, vlak voor een aanstormende aanspanning. In gedachten had ik al afscheid van mijn hoed genomen, maar het liep dus goed af.

De ringrijderij kende de nodige emotionele momenten. Ondanks zijn ernstige ziekte was onze vice-voorzitter Siem Huijberts aanwezig. Waar nodig gaf hij op zijn bekende wijze nog aanwijzingen. Hij genoot zichtbaar in de landauer van Michel Bakker, die meedeed aan het ringsteken en de tweede prijs wist te behalen. We waren getuige van een emotioneel moment tussen vader en dochter toen bleek dat dochter Daniëlle als steekster met koetsier John de Wit de eerste prijs had gewonnen. Ook voor John was dit in meerdere opzichten een bijzonder vreugdevol moment, dat hem door iedereen van harte werd gegund.

 En dan volgende week al weer de laatste West-Friese markt. De feestelijke slotdag waarbij traditiegetrouw de vrijwilligers samen een broodmaaltijd nuttigen op de markt in de openlucht. Ook deze keer weer iets bijzonders. Ging het vorig jaar om het ‘Skager kampioenschap stikkesnaaie’, dit jaar staat ‘de strijd om de man en de vrouw’ op het programma. Vele jaren geleden was dit een vast onderdeel van de West-Friese donderdag, zo werd mij verteld. Het wordt dus een ‘trip down memory lane’, zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen. Pure nostalgie dus. Veel meer dan dat het lijkt op een soort stoelendans (maar dan anders) kan ik er niet van zeggen. Kom zelf maar kijken!

Ik wil iedereen van harte bedanken die ook dit jaar heeft meegeholpen aan een wederom geslaagd seizoen.

Graag tot volgend jaar!

 

Rienk Mud

Voorzitter Stichting Bevordering Westfriese Folklore

PSX_20230831_191421(1) PSX_20230831_191421(1)
PSX_20230831_191650(1) PSX_20230831_191650(1)
PSX_20230831_191739(1) PSX_20230831_191739(1)
PSX_20230831_191911(1) PSX_20230831_191911(1)
PSX_20230831_192112(1) PSX_20230831_192112(1)